Zaandam – In Anna’s Huis | Centrum voor Leven met kanker wordt op woensdag 21 november een lezing gehouden over het levenstestament. Klazien Hartog van Novakh gaat dan in op de voordelen van het hebben van een levenstestament. Ook legt ze uit wat de verschillen zijn tussen een levenstestament, een algemene volmacht en een bijzondere volmacht.

,, Wie geconfronteerd wordt met een ziekte zoals kanker, heeft vaak geen energie of zin om naar een notaris te gaan. Dat is óf te confronterend, of er is geen behoefte aan. Toch is het belangrijk om een aantal wensen op papier te zetten, om ervoor te zorgen dat je zelf zo lang mogelijk de regie houdt en de dingen wel gaan zoals jij graag wilt”, legt Hartog uit. Het maken van een levenstestament kan daarbij helpen. Hierin leg je vast wat je keuzes en wensen zijn voor de toekomst en wat er wel of niet moet gebeuren als je zelf -al dan niet tijdelijk – niet meer kunt handelen. In het levenstestament kunnen allerlei zaken staan die belangrijk zijn, dat kan gaan over geld en bezittingen, maar ook over medische en persoonlijke zaken zoals wie er voor je huisdier moet zorgen als je dat (tijdelijk) niet meer zelf kan doen. ,,Een goed opgesteld levenstestament geeft rust en voor de cliënt en overzicht voor degene op wie straks een beroep wordt gedaan voor hulp.”

,,Novakh hanteert een unieke benadering, wij komen bij de mensen thuis, voor een gesprek gewoon aan de keukentafel. Pas in een later stadium gaan we eventueel naar de notaris. Een levenstestament vraagt om een hele persoonlijke benadering, want het gaat over hele persoonlijke zaken, daar mag een familielid of een vertrouwenspersoon uiteraard bij zijn.”

De lezing wordt gehouden op woensdagmiddag 21 november van 14 tot 16 uur in Anna’s Huis | Centrum voor Leven met kanker, Zaanstreek,Zorgboulevard, Koningin Julianaplein 18, Zaandam, (naast het Zaans Medisch Centrum). Vooraf aanmelden is gewenst: officemanager-@-lmkz.nl (liggende streepjes verwijderen dit is om spam tegen te gaan) Voor meer informatie: www.lmkz.nl