Zaandamse regelt alles als je te ziek bent om het zelf te doen
Een testament gaat pas open na de dood, maar wat nou als je wel leeft maar niets meer kunt? De Zaandamse Klazien Hartog maakt daar haar werk van.
Hartog (50) was zelf ernstig ziek en heeft alle vragen die een doodzieke heeft zelf ook gesteld. ,,Overdag gaat het wel, dan zijn er onderzoeken en afleiding. Het eerste uurtje sliep ik ook altijd wel. Maar dan werd ik wakker en vroeg mij ineens af hoe het met mijn huisdier moest.”
Na vier jaar ziekte is Hartog er weer. In haar baan als fondsenwerver bij de dierenbescherming had zij nogal een smet nalatenschappen te maken. Daarnaast deed zij vrijwilligerswerk bij de rechtswinkel en studeerde zij rechten. Afgelopen voorjaar pakte zij de leerboeken weer en volgde een cursus voor executeur.
Als patient kwam zij in contact met Anna’s Huis en nu is dat een plak waar hartog vaak voor haar werk komt. ,,Het is nu een voordeel dat ik het allemaal zelf heb meegemaakt. Je krijgt een diagnose te horen en een kwartier later sta je buiten met een kaart vol afspraken. Altijd heb je zelf de regie gehad en ineens is dat over. Ik weet hoe dat voelt, wat er op je afkomt en wat je moet regelen.”
,,Een levenstestament is eigenlijk een aangeklede volmacht. Het gaat bijna altijd over financiën, vaak ook over medische beslissingen, maar je kunt in een levenstestament alles aangeven wat wil.”
,,Je kunt er ook voor naar een notaris, maar die zit niet te wachten op instructies over het voeren van de kat. Uiteindelijk komen de afspraken wel bij de notaris. Samen met een patiënt maak ik een levenstestament en dat gaat naar de notaris die, als de patiënt dat wil, mij benoemt als executeur.”
Klazien Hartog geeft woensdag 21 november (14-16 uur) een lezing over het levenstestament in Anna’s Huis – Centrum voor Leven met kanker, Koningin Juliananplein 18 in Zaandam. Vooraf aanmelden is gewenst: officemanager -@- lmkz.nl (streepjes verwijderen dat is tegen spam)
krantenartikel 20-11-2018